top of page
paramedikakademisi.png

ACİL TIP AKADEMİSİ

KLİNİK YAZILAR

paramedikakademisi.png
  • Yazarın fotoğrafıHasan Yurtseven

AMERİKA AUSTİN AMBULANS SERVİSİ - İLK MÜDAHALE ÇANTALARI

Amerika Austin Ambulans Servisini inceledik. Paramediklerin acil hastalara ulaştıklarında yanlarında götürmeleri gereken çantalar nelerdir ? Çantaların içlerinde hangi ekipmanlar vardır?

Hastalara ulaşıldığında Paramedikler yanlarında;

1.İlk Müdahale Çantası

2.Kardiyak Monitör

3.İlaçlar Çantası 'nı götürmeliler.

Paramedikler çantalarında taşınabilir aspiratörleri yoksa mutlaka yanlarında taşınabilir aspiratör de götürmeliler.


1. İLK MÜDAHALE ÇANTASI İÇERİKLERİ

Çanta su geçirmez, ısı ve güneşten etkilenmez özel bir kumaşdan dikilmiştir.


İlk müdahale çantasının içeriğinde;

- Havayolu açılması için gerekli ekipmanlar,

- Sıvı verilebilmesi için gerekli ekipmanlar,

- Acil müdahalelerde kullanılan ilaçlar, bulunmaktadır.


Havayolu açılması için gerekli ekipmanlardan hangilerini kullanılıyor ?

Larengeskop Kiti, havayolu açılması için kullanılan en önemli ekipmanlardan biridir. Larengeskop kitinin içerisinde; Oksijen tüpü, Larengeskop bleyti ve handle'ı, özellikle havayolundaki yabancı cisimlerin çıkartılabilmesi için forseps ve entübasyon uygulamasında yada krikotirotomi uygulamalarında da kullanılan kılavuz bulunmaktadır.


Larengeskop'un parçalarından biri blade. Macintosh ve Miller modelleri bulunmaktadır.

Larengeskop'un diğer parçası olan Handle, içerisinde bulunan ışık mekanizması sayesinde havayolunu aydınlatarak entübasyon işlemini yapmamızı kolaylaştırır. Blade ile birleşerek larengeskobu oluşturur.

Havayolundaki yabancı cisimlerin çıkartılabilmesi için magil forseps.

Entübasyon işleminin gerçekleşebilmesi için akciğere direk hava verebilmemizi sağlayan endotrakeal tüp.Hastaların yaşlarına ve havayollarına uygun numarada çeşitleri vardır.

Entübasyon tüpünün bir parçası olan pilot balon, tüpün ne kadar ilerlediğini görmemizi sağlar, akciğere yabancı cisim yada sekresyon kaçmasını öneler ve tüpün sabitlenmesine yardımcı olur.

Hastanın ventilasyonunun devamlılığını sağlayan balon-valf cihazı, ayarlanabilir valf mekanizaması sayesinde ventilasyonun basınçlı yada basınçsız verilebilmesini sağlamaktadır.

King vision, yeni nesil video larengeskoptur. Entübasyon işlemini kolaylaştıran cihaz, renkli ekranı sayesinde vokal kordları rahatça görmemizi sağlamaktadır. bu sayede entübasyon içleminden daha emin olmamızı sağlamakta ve uç kısmındaki kılavuz yol sayesinde tüpün kaymadan rahatça ilerletmemizi sağlamaktadır.

Havayolu açma tekniklerinden biri olan krikotirotomi uygulaması için de bir kit bulunmaktadır. Krikotirotomi uygulaması, yabancı cisme bağlı havayolu tıkanıklıklarında yada alerjik reaksiyon sebebiyle kapanan havayollarının açılmasını sağlamaktadır.

Krikotirotomi kitinin içerisinden bir adet bistüri çıkmaktadır. Krikoid membranın uygun bölgesinden kesi yapılarak havayolunun açılmasında önemli bir rol oynar.

Krikotirotomi kitinin içerisinde endotrakeal tüp debulunmaktadır. Açılan havayolunun kapanmamasını ve hastanın güvenli ventile edilmesini sağlamaktadır.

Havayolunun açıklığını sağlayan entübasyon tüpünün sabitlenmesini sağlayan tüp sabitleyicisi de krikotirotomi kitinde bulunmaktadır.

Hastalara sıvı verilebilmesi için İntravenöz Kit. İntravenöz kir içerisinde;

- Kataterler,

- Serum Kiti,

- Serum Seti, bulunmaktadır.

Kataterler, İntravenöz yoldan sıvı verilmesini sağlamakta. Farklı çaplara sakip çeşitleri ile verilmesi gereken sıvı miktarına ve verilmesi gereken süreye göre renk seçimleri yapılabilmektedir.


Farklı içeriklere sahip serumlar, hastanın acil müdahalesine göre tercih edilebilmektedir. Serum seti, serumun hastaya verilmesini sağlamakta, ayrıca içerisinden çıkan iğne uçu ile acil sıvı verilmesi gereken durumlarda müdahale edilebilmesini sağlamaktadır.

İntravenöz yol açılamayan durumlarda intraosseöz kit'i kullanarak kemik içinden sıvı verilebilmektedir.

İlaçlar çantasında,hastalara acil müdahalelerde kullanılabilecek hareket halinde hızlıca kullanılabilecek formattaki özel flakonlardaki ilaçlar yada hazır enjektör ilaçlar bulunmaktadır.

Acil durumlarda uygulanıcak dilüe edilmiş formatta hazır enjetörler de bulunmaktadır.

İlaçlar ampul formatında değil, flakon formatındadır. Bu sayede kırılma ve ilaç eksikliği ihtimali ortadan kaldırılmış.

Flakonlar en hızlı şekilde sulandırılıp ilacın hazırlanması için özel tasarlanmış.

Defibrilatörleri, 12 derivasyonlu EKG takibi yapabilmekte, düzenli otomatik tansiyon takibi yapabilmekte. Ayrıca bifazik defibrilasyon uygulayabilmekte ve hastalara transkutan pace takılabilmektedir.

KAYNAKÇA: Amerika Austin Ambulans Servisi

Konu Yazarı: PRM. Hasan YURTSEVEN

Paramedik, İstanbul 112 İl Ambulans Servisi. 112 İl Ambulans Servisinde sahada 10 yıllık deneyimi olan yazar, hastane önce acil bakım hizmetlerindeki eğitimleri de vermektedir. Fotoğrafçı , Kameraman ve video editörü. İş güvenliğinin önemini anlamak ve anlatabilmek için iş güvenliği uzamanı olmuş. Paramedikler sadece medikal müdahale yapmamalı aynı zamanda medikal kurtarma da yapmalı düşüncesiyle UMKE ye katılmış ve ardından özel eğitimler alarak iple erişim teknisyeni olmuş.

Meslek aşığı Paramedik Akademisi yazarı...

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page